KARNEF

Udruženje za kardionefrologiju Srbije
KARNEF

Ribarska banja - mesto održavanja Četvrtog međunarodnog kongresa kardionefrologije i hipertenzije - KARNEF 2019 17. - 19. maja 2019. godine

 O banji

Ribarska Banja je ime dobila po ribarima koji su na ovim izvorima pecali pastrmku izuzetnog kvaliteta za potrebe dvora Kneza Lazara.

Ribarska Banja se nalazi na obroncima Velikog Jastrepca, 35 km udaljena od Kruševca, 72 km od Niša i 220 km od Beograda. Poznata je kao oaza čistog jastrebačkog vazduha, zdrave hrane i lekovitih termalnih izvora.

Lekovitost ribarskih izvora poznata je ljudima još od praistorije, čemu svedoče arheološka nalazišta u okolini Banje. Zagrlatu Župu, kraj oko Ribarske Banje, dobio je Stefan Nemanja za punoletstvo, dok je Knjeginja Milica sa svojim dvorskim damama održavala lepotu upravo na izvorima u Ribarskoj Banji. Ni Turci nisu bili ravnodušni prema lekovitosti ove vode, pa su podigli hamam- tursko kupatilo na izvorima kako bi održavali zdravlje.

Nakon oslobođenja, 1834. g. Knjaz Miloš je naredio da se naučno ispitaju vode Ribarske Banje na Medicinskom Fakultetu u Beču. Ta godina uzeta je kao godina početka naučno utemeljenog rada. Od tada do danas sve krunisane glave Srbije posećivale su i boravile u Ribarskoj Banji. Naročito je Banju voleo kralj Petar I Karađorđević, koji je ovde često boravio, lečio reumu i radio državničke poslove. Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici Kraljevini Srbiji potpisao je u Ribarskoj Banji 25. 08.1913.g. Upravo je on i inicirao nagli razvoj i izgradnju Ribarske Banje, koji ne prestaje do današnjih dana., a i zbog celokupne ponude i doživljaja, kao i zbog brojnih nagrada i priznanja Ribarsku Banju nazivaju – kraljevska banja. 

Lekovite vode Ribarske Banje ravne su lekovitim vodama u francuskim Pirinejima i među najboljim su u svetu. U Ribarskoj Banji lekovita voda pomaže u lečenju ortopedskih, koštano-zglobnih i degenerativnih oboljenja, ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma, kroz spa-program, radi postizanja optimalnog načina življenja i očuvanja zdravlja. Ribarska Banja, Specijalna bolnica Ribarska Banja, RH centar Ribarska Banja, kao lider zdravstvenog turizma, akcenat stavlja na prevenciju, koja je najbolji lek, a svojim gostima nudi, pored medicinskog i spa programa, brojne prateće sadržaje radi potpunog doživljaja, koji najbrže dovodi do optimalnog stanja organizma. Ova ustanova je od  2009. godine nastavno  naučna  baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, što je pravi dokaz da  se radi o  vrhunskoj reprezentativnoj ustanovi.

 

 

Vi ste ovde: Home Karnef 2019 ss Ribarska banja - mesto održavanja Četvrtog međunarodnog kongresa kardionefrologije i hipertenzije - KARNEF 2019 17. - 19. maja 2019. godine