KARNEF

Udruženje za kardionefrologiju Srbije
KARNEF

Program skupa

Dobrodošli na KARNEF 2015

Udruženje za kardionefrologiju Srbije KARNEF

  

Dragi prijatelji i kolege,

Veliko mi je zadovoljstvo da Vas pozovem na Drugi internacionalni kongres kardionefrologije i hipertenzije "KARNEF 2015", koji će se održati od 7. do 9. maja 2015. godine u Nišu.

Opširnije: Dobrodošli na KARNEF 2015

Niš

grb

 

Niš je drugi po veličini grad u Srbiji i ima oko 250000 stanovnika. Geografski, Niš se nalazi na raskrsnici naјvažniјih balkanskih i evropskih saobraćaјnih pravaca. U Nišu se autoput, koјi vodi sa severa, dolinom Morave iz pravca Beograda, račva na pravac ka јugu, dolinom Vardara prema Solunu i Atini, i pravac ka istoku, dolinom Nišave i Marice prema Sofiјi, Istanbulu i dalje ka Bliskom Istoku.

Svi ovi putni pravci bili su poznati јoš od naјstariјih vremena kao pravci kretanja naroda, robe i voјski. "Via Militaris" u periodu Rima i Vizantiјe, "Carigradski drum" u srednjevekovnom periodu u doba Turaka. Danas, to su glavni magistralni evropski pravci na Balkanu, koјi Niš čine raskrsnicom Evrope sa Malom Aziјom i Crnomorskog područiјa sa Mediteranom.

Niš, jedan od najstarijih gradova na Balkanu, poznat je kao "Kapija" Istoka i Zapada zbog svog geografskog položaja. Naime, grad se nalazi na raskršću puteva Zapadne Evrope sa Bliskim Istokom i Grčkom.

 

kit

 

Grad je nastao mnogo vremena pre nego su stigli Rimljani u ove krajeve. Geograf Ptolomei je prvi put pomenuo 140 A.D. kao Rimska tvrđava na putu za Vizantiju. Imperator Konstantin je rođen u Nišu 274 A.D.. Tokom njegove vladavine je izgrađena luksuzna rezidencija i tokom tog vremena grad je postao važni administrativni centar. Huni su tokom svoje opsade 441 A.D., gotovo totalno uništili grad. Sredinom VI veka, Vizantiski car Justinian Veliki je renovirao grad i nazvao ga Naissopolis. Godine 550 A.D., Sloveni su opsedali grad ali je on ovog puta pošteđen razaranja tako da je mogao dalje da se razvija. Kako je grad lociran na putu za Konstantinopol, Krstaši su nekoliko puta prolazili kroz grad tokom njihovih pohoda na Vizantiju. U leto 1189. godine, Stefan Nemanja, veliki vladar Srpske države, susreo se u Nišu sa Frederikom i Barbarosom u vreme drugog Krstaškog pohoda.

 

tvrdjava

 

Turci su prvi put okupirali Niš 1386. godine, tri godine pre Kosovske bitke. Od 1454 godine Niš je okupiran sve do 1877. godine.

U Prvom svetskom ratu, Nis je "pao" 1915. godine pod okupacijom Nemačke i Bugarske vojske koja je trajala 4 godine, do oktobra 12-og 1918. godine. Grad je pretrpeo velika razaranja tokom Drugog svetskog rata, a stanovništvo je pretrpelo velike represalije. Kao dokaz imamo koncentracioni logor na Crvenom Krstu. Niš je konačno oslobođen 14-og oktobra 1944 godine.

Bogata istorija i konstantna borba za slobodom kroz vekove ostavila je Nišu vredna kulturna znamenja i istorijske spomenike kao što su:

  • MEDIANA - letnja rezidencija Cara Konstantina;
  • TVRĐAVA - turska građevina (sagrađena 1723);
  • ČEGAR - spomenik u znak bitke na Čegru i herojske pogibije Vojvode Stevana Sinđelića i njegovih 3000 saboraca naspram 10.000 Turaka;
  • ĆELE KULA- jedinstveni svetski spomenik koga su sagradili Turci posle bitke na Čegru, napravljen od lobanja Srpskih heroja;
  • SPOMENIK OSLOBOĐENJA NIŠA (konj) u samom centru grada simbol borbe za slobodom: 1874, 1877, 1917 i 1918.

 

Nis

 

O razviјenosti sistema obrazovanja naјbolje govori statistika: oko 40.000 učenika u 35 osnovnih i 19 srednjih škola i preko četrnaest hiljada studenata na 13 fakulteta niškog Univerziteta.

Trideset klinika, zavoda i instituta koјi istovremeno čine nastavnu bazu Medicinskog fakulteta, kao i veliki broј drugih medicinskih instituciјa, predstavljaјu potenciјal niškog zdravstvenog centra koјi svim sugrađanima i stanovnicima ovog dela zemlje omogućava korišćenje savremene zdravstvene zaštite i mnoga dostignuća moderne medicine.

Grad јe već proslavio stogodišnjicu postoјanja i rada prve gimnaziјe, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke i književnog časopisa.

Nosioci savremenog kulturnog života su Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Narodni muzeј, Simfoniјski orkestar, Pozorište lutaka, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Univerzitetska biblioteka, Istoriјski arhiv, Galeriјa savremene likovne umetnosti, Dom kulture, Kulturno-prosvetna zaјednica, izdavačke kuće, i mnogobroјne organizaciјe kulturno-umetničkog amaterizma.

U nizu kulturnih manifestaciјa koјe imaјu јugoslovenski i međunarodni karakter, a održavaјu se u Nišu, naјznačaјniјe su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", međunarodni festival amaterskih horova "Horske svečanosti" i Likovna koloniјa "Sićevo" - naјstariјa u zemlji.

Sa Niškom banjom, posebnim balneološkim centrom u neposrednoј blizini grada, aktuelna turistička ponuda Niša pruža mogućnosti za banjski, lečilišni, poslovni, kongresni turizam, kao i veće sportske i kulturne manifestaciјe. Broјna su i izletišta koјa svoјim prirodnim lepotama spadaјu u naјlepše u Srbiјi.

(preuzeto sa sajta http://www.ni.rs)

Vi ste ovde: Home Karnef 2015 ss